Dieta jajeczna to jadłospis cieszący się sporą popularnością. Sprawdź co jeść na diecie jajecznej – poznaj jadłospis oraz jego wady i zalety.
Jadłospis diety jajecznej
1. dzień
- Śniadanie: 2 jaja na twardo, średniej wielkości jabłko, filiżanka słabej herbaty
- Obiad: 2 jaja na miękko, surówka ze szpinaku sałaty, pomidora i brokułów, herbatka z dzikiej róży
- Kolacja: 2 jaja na twardo, jedno jabłko, herbatka z melisy
2. dzień
- Śniadanie: 2 jaja na miękko, grejpfrut, czarna kawa bez cukru
- Obiad: 2 jaka na twardo, surówka z ogórka, szczypiorku i koperku
- Kolacja: 2 jaja na twardo, 2 gałązki selera naciowego z sokiem z cytryny, zielona herbata
3. dzień
- Śniadanie: 2 jaja na twardo, 2 kiwi, herbatka malinowa
- Obiad: 2 jaja na twardo, sałatka z ogórka, z rukolą, sałatą lodową i odrobiną oliwy oraz herbatka owocowa
- Kolacja: 2 jaja na miękko, dwie niewielkie brzoskwinie, herbatka z melisy
4. dzień
- Śniadanie: 2 jajka na miękko, jabłko, zielona herbata
- Obiad: 2 jajka na twardo, sałatka z ogórkiem kiszonym, pomidorem, rzodkiewką z odrobiną oliwy oraz słaba czarna herbata
- Kolacja: 2 jaja na twardo, gruszka, herbata miętowa
5. dzień
- Śniadanie: 2 jajka na miękko, jabłko, czarna kawa bez cukru
- Obiad: 2 jajka na twardo, gotowana marchewka z groszkiem
- Kolacja: 2 jaja na twardo, gotowany na parze brokuł z odrobiną oliwy, herbatka rumiankowa
6. dzień
- Śniadanie: 2 gotowane jajka, 1 grejpfrut, czarna kawa bez cukru
- Obiad: 2 gotowane jajka, kapusta na ciepło, herbatka malinowa
- Kolacja: 2 gotowane jajka, sałata rzymska z jogurtem naturalnym, herbatka z melisy
Tak może wyglądań przykładowy jadłospis w diecie jajecznej. Czas trwania tej diety wynosi 14 dni, ale można ją skrócić, zwłaszcza w sytuacji, kiedy pojawi się osłabienie, zawroty głowy lub złe samopoczucie. Dania z powyższego jadłospisu można powtarzać w trakcie trwania diety. Warto jednak pamiętać, o tym, że najlepsze efekty zyskuje się, pozostając na diecie właśnie 2 tygodnie.
Możesz również przygotować sałatki jajeczne, czy faszerowane jaja, aby urozmaicić monotonny jadłospis. Poniżej znajdziesz kilka przykładowych przepisów:
Jaja faszerowane tuńczykiem
Potrzebujesz: 2 jaja, łyżka tuńczyka w sosie własnym, trochę koncentratu pomidorowego lub keczupu, mały pomidor, szczypiorek, pieprz i sól.
Przygotowanie: Ugotuj jaja na twardo. Obrane przekrój wzdłuż połowy. Wyjmij żółtka do miski, dodaj tuńczyka, koncentrat pomidorowy lub keczup, trochę szczypiorku, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Nadzienie wymieszaj widelcem na jednolitą masę. Wypełnij połówki białek i udekoruj kawałkami pomidora.
Sałatka z jajkiem i szynką
Potrzebujesz: 2 jaja, 2 plasterki chudej wędliny, kawałek czerwonej cebuli, kilka marynowanych grzybków, korniszon. trochę natki pietruszki, szczypiorek, łyżka majonezu, kilka kropli tabasco.
Przygotowanie: ugotowane jajka obierz, przekrój na ćwiartki, a następnie owiń je w szynkę. Obok połóż marynowane grzybki, plasterki korniszona i piórka cebuli. Sałatkę udekoruj natką i szczypiorkiem, skrop tabasco.
Ryba zapiekana z jajami
Potrzebujesz: 2 jaja, kawałek filetu z dorsza, 3 pieczarki, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki startej włoszczyzny, kawałek posiekanego pora, trochę masła i sól.
Przygotowanie: Rybę pokrój w kostkę, ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody (ok. 5 minut) i odcedź. Pieczarki zalej osolonym wrzątkiem, gotuj kilka minut, odcedź i pokrój w paseczki. Rybę zmieszaj z pieczarkami i warzywami, przełóż do natłuszczonej formy. Skrop sosem sojowym i posól. Jaja roztrzep widelcem, zalej nimi rybę i zapiekaj 10 minut w temp. 170 st. C.
Dieta ta z pewnością jest monotonna poprzez ciągłe spożywanie jajek, ale nie musi być nudna. Zależy to bowiem od inwencji twórczej kucharza.